Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), organizația neguvernamentală, de utilitate publică care reunește toate județene din România a organizat luni, 15 mai 2023, la Opera Română din București aniversarea a 30 de ani de la înființarea asociației.
Evenimentul aniversar care a reprezentat un moment special, de bucurie şi emoţie, de bilanţ al celor trei decenii de activitate şi de conturare a obiectivelor pentru viitor a adus alături peste 350 de reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului, administrației publice centrale, președinți de consilii județene, autorității publice locale, structurilor asociative (AMR, AOR, ACoR), membrii ai mediului academic și nu numai.
Administrația publică centrală a fost reprezentată de Cătălina Galer, consilier de stat care a transmis mesajul președintelui țării, Klaus Werner Iohannis, Alina Gorghiu, președintele Senatului, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, Nicolae Ionel Ciucă, prim-ministrul României alături de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Lucian Bode, ministrul de Interne, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, Virgil Popescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Președintele UNCJR, Adrian Ioan Veștea a prezentat un scurt istoric al asociației și a subliniat rolul important pe care UNCJR îl are în promovarea intereselor județelor și administrației publice locale în cei 30 de ani de la înființare.
„Dacă astăzi Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene este o voce auzită şi respectată în spaţiul public, un partener onest şi competent pentru administraţia centrală şi un sprijin pentru unităţile administrativ-teritoriale, acest lucru se datorează contribuției fiecărui preşedinte de consiliu judeţean, expertizei, timpului dedicat și eforturilor pe care cu toţii le-am făcut zi de zi pentru a crește relevanța și eficiența organizației noastre. Indiferent de numele celui care a condus Uniunea, indiferent de partidul politic din care a făcut parte, leadership-ul a fost exercitat mereu în beneficiul comun, al județelor și al cetăţenilor. Sper din tot sufletul că activitatea noastră de acum va conta și peste alți 30 de ani!” a precizat Adrian Ioan Veștea, președintele UNCJR și președintele CJ Brașov.
Klaus Iohannis, Președintele României, prin mesajul transmis de Cătălina Galer, consilier de stat a felicitat asociația pentru dialogul valoros pe care îl facilitează între autoritățile statului și modul în care a reprezentat interesele autorităților locale în cele trei decenii de activitate.
„Cetățenii au nevoie de instituții care să îi sprijine și care să pună în practică strategii și politici publice adaptate permanent cerințelor și nevoilor lor. Aleșii locali au responsabilitatea să conștientizeze că implicarea lor este esențială pentru a asigura românilor o viață mai bună. Autoritățile locale și regionale cunosc cel mai bine provocările cu care se confruntă membrii comunităților lor și sunt cele mai în măsură să implementeze politici pentru valorificare oportunităților unice ale fiecărui județ.”, a transmis Klaus Iohannis, președintele României.
Alina Gorghiu, președintele Senatulu a menționat nevoia de a întării dialogul Senatului cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene în elaborarea legislației.
„Îmi doresc să trecem dincolo de cadrul formal, să transformăm acest dialog în unul de participare activă, pe orice temă de interes pentru administraţie, pentru că interesul tuturor este acela de rezolvare a intereselor colectivităților locale. Decidentul politic, indiferent de partidul din care face parte, va trebui să gândească curajos, să găsească acele modalităţi, pârghii legislative care să dea posibilitatea reală de obţinere a unor venituri pentru Consiliile Judeţene, astfel încât fondurile să poată fi direcţionate eficient către refacerea infrastructurii judeţene, comunale ori către activităţi economice.” a declarat Alina Gorghiu, președintele Senatului.
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților a precizat importanța administrației publice locale în orice guvern al țării.
„Scopurile noastre sunt comune: să absorbim cât mai mult posibil din finanţarea europeană ca românii să vadă ceva palpabil în viaţa comunităţilor lor, fie că este vorba de reţele noi de apă şi canalizare, de şcoli şi dispensare moderne sau instalaţii de energie verde. Vă asigur că voi face din susţinerea tuturor investiţiilor publice locale o adevărată obsesie a viitoarei guvernări a României, fiindcă această obsesie reprezintă, de fapt, suma grijilor, preocupărilor, eforturilor şi mai ales speranţelor tuturor celor care sunteţi astăzi aici. Cred că este datoria mea, ca om croit în administraţia publică a ţării, să transform această obsesie într-un fundament solid pentru dezvoltarea echilibrată a tuturor regiunilor României, deoarece doar reducerea decalajelor dintre diversele regiuni ale ţări poate produce echitate economică, solidaritate socială şi modernitate instituţională.” a transmis Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.
De asemenea, prim-ministrul României, Nicolae Ionel Ciucă, a adus în prim-plan importanța colaborării între Guvern și administrația publică locală.
„Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România reprezintă un partener de bază al Guvernului României iar dialogul constant dintre dumneavoastră și reprezentanții autorităților administrației publice centrale a condus mereu la identificarea celor mai productive și benefice soluții pentru comunitățile locale. Împreună cu domnul președinte, Adrian Ioan Veștea și împreună cu echipa dumnealui de conducere a Uniunii, am avut întâlniri periodice, angajându-ne la o anumită ritmicitate a acestor întâlniri de la începutul mandatului, care s-au dovedit a fi în beneficiul amândurora, în beneficiul ambelor părți – a Guvernului și a Uniunii – , pentru că am reușit în felul acesta să aflăm nevoile reale ale cetățenilor din teritoriu, am putut să planificăm vizite în aproape toate județele și să coordonăm în felul acesta modul în care ne completăm de la nivelul autorității locale, la nivelul autorității centrale, ne sprijinim și să facem în așa fel încât să nu închidem bugetul de stat pe consiliile județene.” a precizat prim-ministrul României.
Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a punctat faptul că sprijinul și colaborarea cu UNCJR a dus la elaborarea și aprobarea unor acte normative importante pentru administrația publică locală în domenii cheie, precum fiscalitate locală, urbanism și amenajarea teritoriului, organizare și funcționarea administrației publice locale.
„Un pas important realizat cu contribuția majoră a UNCJR a vizat elaborarea și adoptarea pentru prima dată în România a unui Cod Administrativ, act normativ care a sistematizat 17 acte normative în domeniul administrației publice și care a contribuit la simplificarea unor proceduri esențiale pentru desfășurarea activității administrației publice, în special la nivel local. ”
În anul 1993 lua ființă „Asociația Președinților Consiliilor Județene din România” (APCJR) ca „organizație neguvernamentală, apolitică, fără scop lucrativ”, membri fondatori, fiind 34 de președinți de consilii judetene. „Asociația Președinților Consiliilor Județene din România” își schimbă denumirea în „Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România” în anul 1999, moment în care alte șase consilii județene au aderat, urmând ca până în prezent toate cele 41 de județe din România să fie membre ale UNCJR. În anul 2022 UNCJR a devenit oragnizație de utilitate publică.
UNCJR a deschis pentru prima dată un birou de reprezentare la Bruxelles pe data de 16 februarie 2004. Din anul 2015 UNCJR are un birou permanent la Bruxelles, fiind parte a unei strategii interne pentru relațiile internaționale prin care UNCJR dorește să reprezinte la nivel european interesele autorităților județene și să promoveze imaginea comunităților locale.
Încă de la înființare scopul asociației este:
- sprijinirea înfăptuirii principiilor autonomiei și descentralizării în organizarea și funcționarea autorităților administrației publice locale;
- promovarea unor mijloace și instrumente de acțiune democratice în realizarea intereselor colectivităților locale;
- inițierea, promovarea și susținerea de reglementări juridice, prin mijloace constituționale, în domenii care interesează colectivitățile locale;
- coordonarea acțiunilor de cooperare internă și internațională;
- •reprezentarea unitară a intereselor comune ale colectivităților județene în raporturile cu autoritățile, organizațiile neguvernamentale și terții, pe plan intern și extern.