Adrian Veștea, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) a susținut miercuri, 13 octombrie 2021, un discurs în cadrul seminarului „E-democrație – oportunități şi provocări pentru administrațiile județene” din cadrul „Săptămânii europene a regiunilor și orașelor”.
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România şi partenerii din Confederația Europeană a Puterilor Locale de nivel Intermediar (CEPLI) au organizat la data de 13 octombrie a.c. un atelier de discuții privind tranziția digitală democratică la nivel local, axat pe exemple de participare a cetățenilor la deciziile de politici publice prin utilizarea noilor tehnologii şi instrumente digitale la nivel provincial/județean. Adrian Veștea, președintele UNCJR a susținut un discurs ce a avut ca punct central digitalizarea administrației publice locale. Un alt aspect punctat de Adrian Veștea a fost importanța implicării active a cetățenilor în procesul decizional, fiind important ca decizile publice să fie bazate pe interesul public.
„Trebuie să ținem cont că în acest moment suntem într-o fază incipientă de digitalizare a administrației publice locale din România și că este nevoie de efort susținut pentru a depăși barierele psihologice inerente acestui proces. Vrem să facilităm cât mai mult posibil implicarea cetățenilor în deciziile pe care le luăm la nivel regional/județean și local. Până la o tranziție cât mai mare spre digitalizare, păstrăm instrumentele democratice tradiționale și rezultatele lor ca expresie reprezentativă a opiniei cetățenilor în ansamblu. Pentru acest lucru trebuie în primul rând ca noi, reprezentanții autorităților publice locale, să fim proactivi, iar eu vă asigur de faptul că la UNCJR ne îndreptăm spre acest deziderat.” – Adrian Veștea, președinte UNCJR.
Pe lângă intervenția președintelui UNCJR, la dezbatere au participat experți internaționali în materie, preşedinți de provincii, reprezentanți a unor organizații non-guvernamentale europene, responsabili în cadrul Comisiei europene şi Comitetului european al regiunilor.
„Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor” este cea mai mare manifestare organizată de Comisia Europeană şi Comitetul European al Regiunilor dedicată politicii regionale şi urbane şi, implicit, inițiativelor locale favorabile unei dezvoltări sustenabile în folosul comunităților şi al cetățenilor. Temele discutate în această ediție sunt: Coeziune: de la urgență la rezistență, Tranziție verde: pentru o recuperare durabilă și ecologică, Tranziție digitală pentru oameni, Angajamentul cetățenilor pentru o recuperare incluzivă, participativă și echitabilă. Pe lângă atelierele din cele patru zile ale „Săptămânii europene a regiunilor și orașelor”, în perioada 11 octombrie -11 noiembrie 2021 vor fi 67 de evenimente secundare organizate de diferiți parteneri din Europa. Țara noastră va susține șase astfel de evenimente organizate de diferite structuri.