La 10 ianuarie 2023, Comisia Europeană, prin Agenţia Executivă Europeană pentru Educaţie şi Cultură de la Bruxelles (EACEA), a deschis linia de finanţare care vizează proiectele de consolidare a capacităţilor în domeniul sportului.
Acestea sunt proiecte de cooperare internațională bazate pe parteneriate multilaterale între organizații active în domeniul sportului din statele participante la program și țări terțe neasociate. Ele urmăresc să sprijine activitățile și politicile sportive din țările terțe care nu sunt asociate programului, ca un vehicul de promovare a valorilor, precum și un instrument educațional pentru a promova dezvoltarea personală și socială a indivizilor și pentru a construi comunități mai coezive.
Titlul cererii: „Capacitate adiministrativă în domeniul sportului”; referinţa cererii: ERASMUS-SPORT-2023-CB
Obiective generale şi specifice:
Finanţare va viza: creșterea capacității administrative a organizațiilor sportive de masă, încurajarea practicării sportului și a activității fizice în țările terțe care nu sunt asociate programului, promovarea incluziunii sociale prin sport, promovarea valorilor pozitive prin sport (cum ar fi fair-play-ul, toleranța, spiritul de echipă), încurajarea cooperării între diferite regiuni ale lumii prin inițiative comune.
Propunerile ar trebui să se concentreze pe anumite domenii tematice definite în etapa de programare. Exemple de domenii deosebit de relevante sunt: promovarea valorilor comune, a nediscriminării și a egalității de gen prin sport, dezvoltarea abilităților (prin sport) necesare pentru a îmbunătăți implicarea socială a grupurilor defavorizate (de ex. independență, leadership etc.), integrarea migranţilor, reconcilierea post-conflict.
Proiectele finanțate vor putea integra o gamă largă de activități de cooperare, schimb, comunicare și alte activități, inclusiv, de exemplu:
- Crearea și dezvoltarea rețelelor între organizații/țări/regiuni;
- Dezvoltarea și implementarea schimbului de bune practici/idei;
- Implementarea de activități sportive comune și evenimente secundare educaționale;
- Lansarea, testarea, partajarea și implementarea de noi forme de metode, instrumente, practici și metode de învățare non-formală şi materiale prin pregătirea practică și mobilitatea personalului sportiv;
- Creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele de discriminare a grupurilor dezavantajate în sport;
- Sprijinirea construirii unei societăți civile implicate și active.
Buget: 992.990 EUR; vor fi acordate sume forfetare cuprinse intre 100.000 şi 200.000 EUR.
Termenul-limită pentru depunerea aplicaţiilor: 22 martie 2023.
Eligibilitate: organisme publice responsabile de sport la nivel local, regional sau național; organizații sportive la nivel local, regional, național, european sau internațional; Comitetele Olimpice Naţionale sau o confederaţie sportivă naţională; organizații care reprezintă mișcarea „sportul pentru toți”; organizaţii active în domeniul promovării activităţii fizice; organizații reprezentând sectorul de agrement activ din statele membre ale UE, ţările participante la program (Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Turcia) şi tările non-participante din Regiunea 1 menţionate de program: Albania, Bosnia şi Herzegovina, Kosovo, Muntenegru)
Propunerile de colaborare şi exprimarea interesului pot fi înregistrate pe pagina oficială a cererii.
Contact pentru detalii privind această finanţare, EACEA: [email protected]