În data de 23 octombrie 2024 a avut loc loc cel de-al patrulea eveniment al proiectului „European Local Citizens”. Evenimentul organizat de partenerii din Cipru, Fundația Panicos Hdjihambis a avut ca temă principală „Implicarea cetățenilor mobili din UE în elaborarea politicilor locale”.
Implicarea cetățenilor mobili în alegerile europarlamentare este crucială pentru a asigura o reprezentare echitabilă și diversă în Parlamentul European, reflectând nevoile tuturor cetățenilor UE. De asemenea, aceasta contribuie la consolidarea democrației europene și la promovarea unei identități comune, încurajând integrarea și incluziunea. Astfel, conform legislației, cetățeanul mobil al UE sau cetățeanul comunitar este orice cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât România, care are dreptul de a alege în România pentru Parlamentul European, având domiciliul sau reşedinţa în România, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 33/2007.
În urma evenimentului, împreună cu cei cinci parteneri ai proiectului, am identificat o serie de recomandări și provocări esențiale pentru a spori implicarea cetățenilor mobili în alegerile europarlamentare, relevante și aplicabile fiecărui stat membru al UE:
1.Actualizarea legislației pentru cetățenii mobili și traducerea acesteia în limbi de circulație internațională
Un aspect important pe care România, împreună cu celelalte țări europene, ar trebui să îl ia în considerare este actualizarea legislației și traducerea acesteia în limbile de circulație internațională. Aceasta este o practică necesară, deoarece majoritatea țărilor UE nu furnizează în mod constant ghiduri și documente de vot în alte limbi decât limba națională, ceea ce limitează accesul cetățenilor mobili care doresc să voteze.
2.Votul online
Implementarea votului online este o necesitate în creștere pentru a facilita accesul la procesul electoral, în special pentru cetățenii mobili și diaspora.
3.Creșterea numărului de secții de votare
O creștere a numărului de secții de votare dedicate cetățenilor mobili ar facilita în mod semnificativ participarea acestora la procesul electoral, în special pentru cei care locuiesc departe de reședința lor. Având în vedere nivelul ridicat de mobilitate din UE, extinderea rețelei de secții de votare este esențială pentru a asigura accesul egal la vot pentru toți cetățenii
Astfel, voturile cetățenilor UE care trăiesc în străinătate nu aduc doar o contribuție numerică semnificativă, ci și o viziune diferită, modelată de standardele și valorile europene. Această implicare adaugă diversitate și echilibru procesului democratic în întreaga Uniune, oferind o perspectivă esențială asupra modernizării și conectării țărilor lor la valorile și politicile europene.
Proiectul „European Local Citizens” se axează pe garantarea drepturilor cetățenilor UE și pe evaluarea impactului Tratatului de la Maastricht asupra vieții acestora. Prin intermediul unui mix de evenimente internaționale și locale, proiectul va sublinia importanța Tratatului de la Maastricht, care a reprezentat fundamentul Uniunii Europene așa cum o cunoaștem în prezent. Acest tratat a marcat „o nouă etapă în procesul de integrare europeană” și a introdus conceptul de cetățenie europeană, alături de moneda unică, euro.