Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) a organizat a doua sesiune de lucru a proiectului Active Cities for EU la București, pe data de 2 noiembrie 2023, în sala comisiei de buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților, situată în Palatul Parlamentului. Scopul principal al acestui proiect european constă în conștientizarea importanței implicării cetățenilor în procesul decizional al comunităților
UNCJR, organizația neguvernamnetală, de utilitate publică a găzduit workshop-ul „Digital tools for participatory processes and citizens engagement initiatives” care a adus alături de cele cinci țări participante ale proiectului (România, Grecia, Ungaria, Slovenia și Spania), reprezentanți ai administrației publice centrale din România, MDLPA, SGG dar și reprezentanți ai adminsitrației publice locale.
Proiectul, finanțat prin programul „Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori” (CERV), promovează luarea deciziilor la nivel local prin consultări publice, în vederea consolidării implicării active a cetățenilor în viața politică europeană. Proiectul se concentrează, în mod special, pe combaterea inegalității de gen în Uniunea Europeană, contribuind astfel la protejarea și promovarea cetățeniei europene.
Atelierul a fost deschis de directorul general al UNCJR, care a salutat participanții și motivate alegerea temei „Digital Tools for Participatory Processes and Citizen Engagement Initiatives”. Tendința este de a digitaliza toate sistemele instituționale. Organizațiile neguvernamentale și centrele urbane mari au posibilitatea de a folosi aceste instrumente, însă analizele au arătat că oamenii din zonele defavorizate, din zonele rurale, nu au acces la astfel de instrumente. Astfel, UNCJR a afirmat ca se ghideaza dupa motto-ul Natiunilor unite „Leave no one behind” obiectiv care ia ghidat inca de la începutul acestui proiect.
Prima sesiune a evenimentului a fost condusă de reprezentanții Secretariatului General al Guvernului, Laurentiu Mazilu și Constantin Cernega, care au prezentat modul în care funcționează consultarea în România și cadrul legal asociat acesteia, fiind o prezentare dinamică în care participanții au putut să identifice diferențele dintre legislația din România și cea din țara lor.
Ulterior au fost prezentate două studii de caz concrete privind Instrumentele digitale pentru procese participative și inițiative de implicare a cetățenilor. Reprezentantul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Domnica Focsaneanu a descries modul în care eforturile depuse de Guvernul României pentru fundamentarea, elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea Codului administrativ, începând cu anul 2008 până în prezent și procesele de consultare care au însoțit toate aceste etape.
Cel de-al doilea studiu de caz a fost prezentat de Managerul public al Consiliului Județean Timis, Adrian Lupuț intitulat„ PARTICIPATORY BUDGETING IN TIMIS COUNTY”. Acest a descries în amănunt cum Bugetul participativ este în primul rând un exercițiu democratic prin care, pe un fond alocat, oamenii din Timiș depășesc nivelul la care sunt consultați și încep să contribuie direct la distribuirea banilor, fie prin înregistrarea unui proiect, prin votul său sau prin sprijin în implementare.
Restul atelierului a avut loc la sediul UNCJR si s-a concentrat pe o interacțiune participativă variată, unde participanții au colaborat, contribuit și generat idei. Paricipanții din cele 5 tari s-au grupat si au raspuns la două intrebari pe care le-au dezbatut ulterior rezumînd idee la un singur cuvant. Astfel, cuvântul zile a fost Feedback, fiind una din cele mai bune modalitati prin care statele pot dezvolta proceseul participativ și de implicare a cetățenilor foloind instrumente digitale.