Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș a marcat Ziua Națională a României, la Bruxelles, prin două evenimente culturale de excepție: „De-acasă, din Maramureș” și „Maramureș în Europa Unită”.

Președintele delegației naționale a României la Comitetul European la Regiunilor (CoR) și în același timp președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica împreună cu membri delegației au susținut inițiativa președintelui Ionel Bogdan de a organiza evenimentul „Maramureșul în Europa Unită” cu scopul de a promova România în capitala administrativă a Europei – Bruxelles.

„Am prezentat invitaților speciali și românilor stabiliți în Belgia o mică parte din Maramureșul nostru drag, din România noastră frumoasă: de la bucatele tradiționale, portul popular cu elementele specifice celor patru țări ale Maramureșului, jocul popular și folclorul autentic, la datinile și obiceiurile pe care noi, în Maramureș, le păstrăm vii, așa cum am fost învățați de bunii și străbunii noștri. ” – Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș

Expoziția „De-acasă din Maramureș” a impresionat Diaspora românească din Regatul Belgiei

Evenimentului a fost dedicat cu precădere comunităților de români din Belgia și mediului asociativ din Diaspora, care s-au bucurat să redescopere crâmpeie din locurile natale și să guste prezentarea tradițiilor și obiceiurilor de acasă. Printre participanți s-au regăsit reprezentanți ai asociațiilor românești, ai cultelor, români care activează în cadrul instituțiilor europene și europarlamentarii români: Cristian Bușoi, Maria Grapini și Carmen Avram, parlamentarii români din Diaspora.

Excelența Sa, Andreea Păstârnac, ambasadoarea României în Regatul Belgiei a apreciat în mod deosebit expoziția prezentată de județul Maramureș și s-a arătat impresionată de interesul comunității românești pentru eveniment, menționând că ne va promova în continuare.

Directorul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară, Monica Mare, a prezentat expoziția adusă din Maramureș și a subliniat printre altele că aceasta este menită să trezească în sufletul privitorilor dorința de a ajunge pe meleaguri maramureșene, iar românilor stabiliți departe de țară să le ostoiască dorul de plaiurile natale.

Seara s-a încheiat cu un recital al Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” și o horă în care s-au prins cei prezenți. Expoziția va rămâne în continuare, o perioadă, în sediul Consulatului României în Regatul Belgiei pentru ca toți cei care îi trec pragul să poată admira frumusețile din Maramureș.

Sursă foto: CJ Maramureș