Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Adrian-Ioan Veștea a participat astăzi, 15 iunie 2022, la Forumul Siguranței Rutiere în calitate de speaker. Evenimentul, desfășurat la Palatul Parlamentului, a fost organizat de către Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță rutieră în parteneriat cu Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație.

Forumul a adus în prim plan nevoia consolidării Strategiei Naționale pentru Siguranța Rutieră pentru perioada 2022-2030, ce propune implementarea unui plan de investiții pentru a putea reduce numărul persoanelor vătămate/decedate în accidentele rutiere cu până la 50%.

UNCJR consideră că sunt necesare reforme privind siguranța rutieră, cu atât mai mult cu cât țara noastră se situează pe primele locuri la nivelul Uniunii Europene în privința numărului de victime din accidentele rutiere și pe ultimele locuri în ceea ce privește numărul kilometrilor de autostradă. Continuarea programului de construcție a rețelei de autostrăzi, a drumurilor ocolitoare a localităților și crearea benzilor de accelerare și decelerare pentru drumurile cu o singură bandă pe sens sunt principalele jaloane pe care România trebuie să le atingă pentru a îmbunătății infrastructura rutieră.

În intervenția sa, președintele UNCJR, Adrian-Ioan Veștea a amintit că drumurile județene reprezintă un procent de 40% din întreaga infrastructură rutieră a țării, dar cu toate acestea sumele de care dispun consiliile județene pentru îmbunătățirea acesteia sunt extrem de reduse, fie că vorbim de fonduri naționale sau europene. În calitatea sa de președinte al UNCJR, a atras atenția asupra acestui fapt și în momentul elaborării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Din păcate, consiliile județene nu au prevederi bugetare pe care pot aplica pentru a asigura o îmbunătățire a infrastructurii rutiere prin acest program, apelând în continuare la finanțări alternative sau folosindu-se de programele naționale, precum Programul Operațional Regional (POR). Cu toate acestea, președintele, Adrian-Ioan Veștea a asigurat, în continuare, sprijinul autorităților locale pentru implementarea programelor de infrastructură rutieră, dar și a celor cu caracter de prevenție.

Consider că Strategia Națională pentru Siguranța Rutieră trebuie să conțină și un caracter de prevenție, însă care să nu vină în detrimentul mobilității, deoarece accidente rutiere se vor produce mereu, neputând înlătura intervenția factorului uman, dar decesele şi vătămările grave pot fi prevenite în mare măsură, prin îmbunătățirea infrastructurii rutiere, prin ridicarea gradului de conștientizare a participanților la trafic asupra necesității respectării regulilor de circulație și consecințele care decurg din nerespectarea acestui set de reguli, precum și introducerea educației rutiere în programele școlare și universitare.

Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Adrian-Ioan Veștea

Evenimentul a fost prezidat de președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță rutieră, senator Nicoleta Pauliuc, alături de care au fost prezenți atât reprezentanți ai administrației publice centrale, Ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Bode, Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, Președintele Comisiei pentru transport și infrastructură din senat, Toma-Florin Petcu și secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Gábor Sándor, dar și reprezentați ai administrației publice locale și reprezentanți ai mediului academic, precum și specialiști în domeniile de interes pentru Strategia Națională pentru Siguranța Rutieră.