NOUTATI

Buletin informativ al Comitetului Regiunilor al UE - iulie 2015       

                                   Ştiri
     Invitați, Grecia și dezbateri încinse la cea de-a 113-a sesiune plenară a        CoR #CoRPlenary
  Sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor din iulie a găzduit doi comisari,   un reprezentant al Președinției luxemburgheze, patru avize și patru rezoluții, precum și   o dezbatere ad-hoc despre Grecia. Iată rezumatul:
 
                      CoR la lucru
 
 Regiunile și orașele solicită mai multe resurse pentru a gestiona primirea migranților
 Dat fiind numărul tot mai mare de migranți care sosesc în Uniunea Europeană prin  Marea Mediterană, Comitetul European al Regiunilor (CoR) a subliniat rolul crucial al  regiunilor și orașelor în procesul de integrare și a îndemnat toate statele membre să le  pună la dispoziție mai multe resurse.
 
Dl președinte Markkula stabilește modalități de implicare a autorităților locale în uniunea energetică europeană
Președintele Comitetului European al Regiunilor, dl Markku Markkula, a salutat afirmația comisarului european Šefčovič, conform căreia regiunile și orașele sunt „indispensabile” pentru tranziția energetică a Europei.
 
Markkula și Moedas: Regiunile şi oraşele sunt factori-cheie ai inovării deschise
Markku Markkula, președintele Comitetului European al Regiunilor, s-a alăturat solicitării comisarului european Carlos Moedas de a-i promova pe pionierii inovării și de a colabora prin intermediul unor inițiative cum ar fi Capitala europeană a inovării și Platforma de schimb de cunoștințe.
 
Pactul de stabilitate și de creștere: Este nevoie de mai multă flexibilitate, afirmă orașele și regiunile Europei
Punerea în aplicare în mod flexibil a Pactului de stabilitate și de creștere (PSC) ar trebui să permită guvernelor naționale și regionale să investească în proiecte cofinanțate de UE.
 
Orașele și regiunile pledează pentru o politică europeană de vecinătate mai flexibilă, mai focalizată pe obiective și mai favorabilă incluziunii
La zece ani de la lansarea politicii europene de vecinătate (PEV), dar și în contextul evoluțiilor politice înregistrate în Europa și de-a lungul frontierelor sale, a venit momentul să se adopte o nouă abordare politică, în care rolul principal nu va reveni doar guvernelor naționale, ci și societății civile.
 
OPEN DAYS 2015: a fost lansată înscrierea online!
Deși înscrierea abia a început, aproximativ 900 participanți și-au rezervat deja locuri la cea de ˗ a 13-a săptămână europeană a regiunilor și orașelor - cel mai mare eveniment anual dedicat tuturor celor care sunt interesați sau implicați în politica urbană și regională a UE. Dat fiind că, și de această dată, 6000 de participanți sunt așteptați la Bruxelles pentru a lua parte la peste 100 de ateliere/dezbateri între 12 și 15 octombrie 2015, persoanele interesate sunt încurajate să să se înregistreze cât mai curând, înainte de termenul-limită de 28 septembrie.
 
 
Ştiri locale
 
Autorităţile locale luptă pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice
Etapă-cheie în calendarul evenimentelor pentru climă din 2015, Summit-ul de la Lyon desfăşurat în perioada 1-2 iulie a.c. a reprezentat principala întâlnire a colectivităţilor locale şi regionale şi a actorilor non-statali înainte de Conferinţa Interguvernamentală Paris Climat 2015 (COP21). Cu acest prilej, dl Borboly Csaba a avut posibilitatea să promoveze două proiecte europene din portofoliul consiliului judeţean: “Robinwood Plus” şi „inițiativa Produs Secuiesc”.
 
România contribuie la un proiect aflat în cursa finală pentru premiul RegioStars 2015
Comisisa Europeana a anunţat la sfârșitul lunii iunie finaliştii Premiilor RegioStars, care recompensează cele mai inspiratoare și inovatoare proiecte regionale europene sprijinite de fondurile politicii de coeziune a UE. Proiectul MILD HOME, în care sunt implicați ca parteneri ENERO - Centrul pentru Promovarea Energiei Curate și Eficiente din România și Consiliul Județean Caraș-Severin, este unul dintre finaliștii ediției 2015.
 
Caravana REGIO Bucureşti- Ilfov
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti Ilfov (ADRBI) a organizat, în data de 5 iunie 2015, la sediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Bucureşti-Ilfov (ADIBI), caravana de promovare „Oportunităţi şi provocări în implementarea proiectelor Regio”. Cu această ocazie, au fost prezentate proiectele ADIBI implementate prin REGIO 2007-2013, stadiul implementării REGIO în regiune, precum şi unele lecţii învăţate din implementarea proiectelor.
 
REGIO în Nord - Est-ul României: Misiune îndeplinită
Concomitent cu semnarea Programul Operațional Regional 2014-2020 la Bruxelles, la 23 iunie 2015, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a organizat Conferința regională “REGIO în Nord - Est-ul României-misiune îndeplinită”.
 
“The Sound of Silence” - proiect GRUNDTVIG în Argeş
Asociaţia “Argeş Solidaire” a participat în perioada 17 - 20 iunie 2015, la Hasselt, Belgia, la ultima mobilitate în cadrul proiectului “The Sound of Silence”, finanţat prin programul GRUNDTVIG Partnership, iniţiativă ce a regrupat parteneri din Turcia, Italia, Lituania, Germania şi Belgia.
 
Cerere de candidaturi din partea orașelor privind participarea la un atelier pe tema sprijinirii democrației participative pe plan local, în cadrul ediției din 2015 a Forumului mondial pentru democrație
Orașele din statele membre ale Consiliului Europei sunt invitate să-și depună candidatura pentru participarea la un atelier privind modalitățile de susținere și sprijinire a democrației participative la nivel local. Atelierul va figura pe agenda Forumului mondial pentru democrație din 2015 și va avea loc în perioada 18-20 noiembrie, la sediul Consiliul Europei de la Strasbourg, în Franța.
 
 
Agenda
 
14 septembrie
A 5-a şedinţă a Comisiei CIVEX
17 septembrie
Seminarul extern al Comisiei COTER
21 septembrie
A 5-a ședință a Comisiei NAT
22 septembrie
A 5-a ședință a Comisiei SEDEC
28 septembrie
A 5-a ședință a Comisiei ENVE
29-30 septembrie
A 5-a ședință externă și conferință ale Comisiei ECON
 
Comitetul Regiunilor în presă!
Pentru a transmite un articol despre CoR pe care l-aţi citit, scrieţi-ne pe adresa PresseCdR@cor.europa.eu!
Europe in my Region
 
       
 

Despre UNCJR

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este o organizaţie neguvernamentală care reuneşte pe baza liberului consimţământ, Consiliile Judeţene din România, ca autoritati ale administratiei publice locale.Citeste mai multe