NOUTATI

Buletin informativ al Comitetului Regiunilor al UE - decembrie 2015

Ştiri
 
Comitetul European al Regiunilor vă urează Sărbători fericite!
Membrii și colegii care lucrează la sediul CoR s-au reunit pentru a formula un mesaj special de Crăciun, în toate limbile oficiale ale UE:
 
CoR abordează subiecte de maximă importanță în cea de-a 115-a sesiune plenară
Beneficiind de prezența unuia dintre comisari și a președintelui Congresului autorităţilor locale şi regionale, precum și a membrilor CoR, dezbaterile s-au concentrat asupra migrației, COP 21 și a economiei.
 
 
CoR la lucru
 
Liderii locali susțin Agenda europeană pentru migrație a Comisiei Europene
Comitetul European al Regiunilor și-a exprimat ampla susținere politică pentru Comunicarea Comisiei Europene privind Agenda europeană pentru migrație.
 
A sosit momentul schimbării: Europa trebuie să înceapă în regiunile și orașele sale
O mai bună reglementare a UE, cheltuieli mai judicioase și integrarea refugiaților reprezintă priorități locale care necesită decizii locale
 
Consultarea OCDE-CoR: investițiile în infrastructura publică își continuă declinul accelerat în regiunile UE
Peste 40% din administrațiile subnaționale au constatat scăderea investițiilor în infrastructură începând cu 2010, cu un procentaj de peste 10% în 38% dintre regiuni, conform unei consultări realizate la nivel european de către Comitetul European al Regiunilor (CoR) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
 
 
COP 21
 
COP21 – acordul global privind clima marchează o etapă istorică: pentru prima oară se recunoaște contribuția administrațiilor locale
Acordul global privind clima, obligatoriu din punct de vedere juridic, adoptat la Paris, la 12 decembrie, aduce cu adevărat o rază de speranță, deși nu este suficient pentru contracararea consecințelor ireversibile ale schimbărilor climatice. Comitetul European al Regiunilor consideră că, prin recunoașterea importanței orașelor și regiunilor din întreaga lume, acordul a lărgit, totuși, perspectivele unor acțiuni mai eficace și mai susținute la nivel global de limitare a schimbările climatice.
 
Convenția primarilor: UE invită orașele și regiunile lumii să își unească forțele pentru a combate schimbările climatice
Președintele Comitetului European al Regiunilor, dl Markku Markkula, și vicepreședintele Comisiei Europene, dl Maroš Sefčovič, au declarat că orașele și regiunile sunt parteneri esențiali în efortul de a limita creșterea temperaturii pe glob la mai puțin de 2 °C. Ei au făcut apel la autoritățile locale și regionale din întreaga lume să își unească forțele, aderând la Convenția primarilor , prin care semnatarii se angajează ca, până în 2030, să contribuie la reducerea cu cel puțin 40 % a emisiilor de dioxid de carbon, față de nivelurile din 1990.
 
 
Ştiri locale
 
Consiliul Judeţean Maramureş a finalizat proiectul de cooperare transfrontalieră « Pl@NETour »
În perioada 26-27 noiembrie 2015, Consiliul Județean Maramureș, a organizat conferința finală a proiectului pl@NETour, un produs de turism științific și infrastructură transfrontalieră pentru o rețea de turism științific în Maramures şi Transcarpathia.
 
Consilliul Județean Olt - cea mai activă autoritate publică locală în cadrul parteneriatului România-Bulgaria în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării
Consiliul Județean Olt a primit pe 26 noiembrie 2015, în cadrul celei de-a doua ediții a Premiilor RINNO-ROMÂNIA, la secțiunea Autorități Publice Locale, premiul pentru cea mai activă organizație în cadrul parteneriatului RO-BG din domeniul cercetării-dezvoltării-inovării, parteneriat realizat prin intermediul proiectelor finanțate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007- 2013.
 
Perspective încurajatoare pentru colaborarea dintre Regiunea Nord-Est și SNN Olanda
Reprezentanții Alianței Provinciilor din Olanda de Nord (SNN) și ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est continuă colaborarea pentru a identifica cele mai potrivite instrumente de cooperare între aceste două regiuni cu un potențial important de dezvoltare complementară.
 
Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi restaurat și modernizat prin Programul Operațional Regional (POR) 2007 – 2013
Inaugurarea Palatului Brâncovenesc de la Potlogi, judeţul Dâmboviṭa, care a avut loc la 29 noiembrie a.c., a fost posibilă datorită derularii proiectului ”Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea / modernizarea infrastructurilor conexe din zona Ansamblului Brâncovenesc Potlogi”, iniţiativă a Consiliului Judeṭean implementată cu sprijinul financiar al Programului Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 5 – « Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului ».
 
Președintele Consiliului Județean Harghita susține adoptarea unui cadru legal privind daunele provocate de animalele salbatice
Domnul Csaba Borboly, preşedinte al CJ Harghita și membru al Delegaṭiei României la Comitetul Regiunilor (CoR), se implică activ în rezolvarea problemelor cauzate comunităţilor locale de animalele sălbatice, în speță urșii.
 
Delegaţia României la Comitetul European al Regiunilor lucrează, începând din 3 decembrie 2015, în baza unui Regulament de Organizare Internă
Cu ocazia reuniunii sale din 3 decembrie 2015, desfăşurată la Bruxelles în marja celei de-a 115-a sesiuni plenare a acestei instanţe europene, delegaţia României la Comitetul European al Regiunilor a adoptat propriul său Regulament de organizare internă, conformându-se astfel prevederilor art. 8, alineatul (1) al Regulamentului de procedură al CoR.
 

Despre UNCJR

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este o organizaţie neguvernamentală care reuneşte pe baza liberului consimţământ, Consiliile Judeţene din România, ca autoritati ale administratiei publice locale.Citeste mai multe