NOUTATI

Buletin informativ al Comitetului European al Regiunilor - octombrie 2016

 
 
 
Octombrie   2016          
 
 
 
 
 
 
  Focus
  Președintele Tusk și Comitetul European al Regiunilor își unesc forțele pentru a recâștiga încrederea cetățenilor și pentru o Europă mai apropiată de aceștia 
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că speră ca regiunile și orașele să ajute Uniunea Europeană să identifice și să abordeze preocupările reale ale cetățenilor. Această declarație a fost făcută la 11 octombrie, în cadrul unei reuniuni cu liderii politici ai Comitetului European al Regiunilor.
      
  Peste 5 000 de participanți la Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor EWRC 
Într-o perioadă de incertitudine profundă pentru Europa, evenimentul a reunit la Bruxelles mii de responsabili și beneficiari de proiecte, pe parcursul unei săptămâni organizându-se 130 de ateliere, dezbateri și vizite de proiect. Toate – cu scopul de a adapta finanțarea UE la exigențele viitoare, prin creșterea coeziunii economice, sociale și teritoriale în întreaga Uniune. Urmăriți selecția noastră video ca să aflați care sunt cele mai bune idei cu care au plecat acasă participanții de la zilele respective.
      
  Ați ratat EuroPCom? Consultați selecția noastră video! 
Conferința europeană privind comunicarea publică, cea mai mare reuniune a specialiștilor în comunicare publică europeană, a avut loc luna aceasta la Bruxelles, în zilele de 20 și 21 octombrie. Cu 85 de vorbitori și peste 27 de sesiuni desfășurate, în cea mai mare parte, „cu casa închisă”, evenimentul a fost bogat în conținut și schimburi de opinii. Am strâns toate secvențele sale de calitate în acest videoclip, pentru a vă reaminti cele mai incitante idei și ca să vă încurajăm să reveniți la anul!
      
 
  CoR la lucru
  Momente marcante ale sesiunii plenare din octombrie 
Deschiderea Săptămânii europene a regiunilor și orașelor, simplificarea fondurilor ESI și COP22 s-au numărat printre principalele subiecte luate în discuție în cadrul sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor din 10-12 octombrie. De asemenea, Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali a adoptat recomandări privind piața unică digitală, simplificarea TVA, normele UE privind ajutoarele de stat, pilonul drepturilor sociale din UE și economia circulară.
      
  Vremea faptelor: Acordul de la Paris privind clima oferă o speranță, dar este nevoie de o nouă guvernanță pentru ca el să își îndeplinească rolul 
Summitul mondial privind clima (COP22) de la Marrakech are menirea de a marca startul transpunerii Acordului de la Paris. Comitetul European al Regiunilor pledează pentru o guvernanță operațională pe mai multe niveluri în domeniul schimbărilor climatice, care să integreze pe deplin eforturile orașelor și regiunilor.
      
  Comitetul European al Regiunilor solicită ca achizițiile publice verzi să devină obligatorii în întreaga UE 
Liderii locali doresc ca Europa să avanseze cu pași mai repezi către o economie circulară cu emisii scăzute de dioxid de carbon, care să revitalizeze creșterea economică a Europei, respectând în același timp mediul înconjurător. Comitetul European al Regiunilor solicită ca achizițiile publice verzi să devină obligatorii pentru autoritățile publice din Europa și să existe stimulente fiscale pentru materiile prime secundare, iar principiul „poluatorul plăteşte” să fie pe deplin aplicat și implementat rapid.
      
  Președintele Markkula și comisarul Ansip, vicepreședinte al Comisiei  Europene, afirmă că regiunile și orașele trebuie să se afle în avangarda revoluției digitale 
Inițiativele referitoare la noua piață unică digitală deschid largi posibilități economiei europene: acesta a fost mesajul transmis marți, în cadrul sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor, de Andrus Ansip, vicepreședinte al Comisiei Europene, și de Markku Markkula, președintele Comitetului European al Regiunilor.
      
  ONU și Comitetul European al Regiunilor își unesc forțele pentru a reduce riscurile de dezastre 
Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru reducerea riscurilor de dezastre (UNISDR) și Comitetul European al Regiunilor (CoR) au convenit un plan de acțiune pe cinci ani, pentru a sprijini orașele și regiunile UE să întreprindă acțiuni mai concertate de reducere a impactului dezastrelor naturale. Planul intenționează mai ales să mărească numărul orașelor cu strategii de reducere a riscurilor de dezastru până în 2020.
      
  Politica de coeziune s-a dovedit a fi esențială pentru creșterea economică a Europei, dar este necesar să se acorde mai multă atenție rezultatelor, afirmă la unison liderii locali și deputații din Parlamentul European 
Fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI ) joacă un rol fundamental pentru UE, dar – pentru ca ele să funcționeze mai bine – este necesar să se stabilească obiective mai clare și să se definească reguli mai simple. Acesta a fost principalul mesaj împărtășit de reprezentanții regiunilor și orașelor care fac parte din Comisia pentru politica de coeziune teritorială (COTER) a Comitetului European al Regiunilor și de membrii Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI) a Parlamentului European, în cadrul unei reuniuni comune care a avut loc la 12 octombrie.
      
 
  Ştiri locale
  O nouă invitație la prezentarea de propuneri adresată autorităților locale și regionale în vederea realizării unor parteneriate pentru învățare la locul de muncă și ucenicii 
Pentru a aborda șomajul ridicat în rândul tinerilor și necorelarea competențelor pe piața forței de muncă, Erasmus+ adresează autorităților locale și regionale această cerere de propuneri, în vederea apropierii dintre sectorul învățământului și cel al întreprinderilor, a corelării sporite a educației și formării profesionale cu nevoile pieței forței de muncă și a promovării excelenței. Bugetul total disponibil pentru proiecte este de 6 milioane EUR, iar termenul-limită pentru înaintarea propunerilor este 17 ianuarie 2017.
      
  Președintele Consiliului Județean Harghita a inițiat demararea unei caravane europene pentru tineret 
Consiliul Județean Harghita, în parteneriat cu Adunarea Regiunilor Europene (ARE) ṣi cu județele Heves și Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria, a organizat la 12 octombrie a.c., la Bruxelles, în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor ṣi Oraṣelor, atelierul de lucru „EU Regions – Partners for Youth" (Regiunile UE – Parteneri pentru tineret). Cu acest prilej, preṣedintele CJ Harghita, dl Borboly Csaba, membru al Comitetului Regiunilor, a lansat o nouă iniṭiativă pentru tineri ṣi implicarea lor în viaṭa comunităṭii.
      
  Timiṣ se alătură autorităṭilor locale ṣi regionale din Europa care cer o politică de coeziune post 2020 reînnoită ṣi puternică 
La invitaṭia Adunării Regiunilor Europene (ARE), la 28 septembrie a.c, preṣedintele Consiliului Judeṭean Timiş, domnul Sorin Mihai Grindeanu, a participat la summitul regiunilor pentru prelungirea finanṭărilor post-2020 la nivel regional în UE, eveniment de amploare iniṭiat de regiunea Austria Inferioară ṣi de landul german Bavaria, în parteneriat cu ARE.
      
  Proiectul "Off to Spas" se apropie de final 
Premiat recent la Gala de excelenṭă Administraṭie.ro, proiectul "Off to Spas" reuneṣte 7 parteneri din 4 ṭări europene într-o colaborare cofinanṭată de către Comisia Europeană prin programul COSME – Programul pentru competitivitatea întreprinderilor ṣi IMM-urilor 2014-2020.
      
  Judeṭele din Europa reunite la Bruxelles pentru a susṭine importanṭa investiṭiilor în turism pentru dezvoltarea locală 
La 26 septembrie a.c., Confederaṭia Europeană a Puterilor Locale de nivel Intermediar (CEPLI)* a organizat la Bruxelles, în parteneriat cu Comitetul Regiunilor (CoR), conferinṭa politică „Financing investments in tourism industry to increase competitiveness and attractiveness of european territories”
      
  Înființarea Centrului de pregătire pentru salvatori montani în județul Bihor va beneficia de experiența cantonului St. Gallen (Elveția) 
Consiliul Judeṭean Bihor, în parteneriat cu Cancelaria Statală St. Gallen (St. Gallen Staatskanzilei), Spitalul din Grabbs (Elveția) și Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor, implementează un proiect cofinanṭat prin Programul de cooperare româno – rlveţian, Fondul tematic pentru parteneriate şi experţi, prin care va fi înfiinṭat un centru de pregătire pentru salvamontiṣti.
      
 
  Agenda
 
10/11 Întâlnire pentru schimburi inter pares privind tehnologiile generice esențiale în fotonică, Regiunea Jena, Turingia, Germania 24/11 A 11-a ședință a Comisiei CIVEX, Bruxelles, Belgia 28/11 A 11-a ședință a Comisiei NAT, Bruxelles, Belgia 30/11 A 11-a ședință a Comisiei COTER, Bruxelles, Belgia Manifestări #EUlocal 04/11 Tinerii ca lideri în regiunile de învățare: spiritul antreprenorial inovator și specializarea inteligentă, Heraklion, Creta, Grecia 15/11 Cetățenii și dialogul părților interesate în cadrul zilei informative a URBACT III, de la Zagreb, Croația 18/11 30 de ani în UE: impactul politicii regionale europene asupra Comunității Autonome Murcia, Spania Urmăriți aici toate activitățile CoR legate de COP 22!

Mai sunt câteva zile până la începerea cursurilor noastre online gratuite – încă vă puteți înscrie!


 
Comitetul European al Regiunilor în presă! 
Pentru a transmite un articol despre CoR pe care l-aţi citit, scrieţi-ne pe adresa PresseCdR@cor.europa.eu!
Europe in my Region
 
 
 
 

Despre UNCJR

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este o organizaţie neguvernamentală care reuneşte pe baza liberului consimţământ, Consiliile Judeţene din România, ca autoritati ale administratiei publice locale.Citeste mai multe