NOUTATI

Buletin informativ al Comitetului European al Regiunilor - mai 2017

Buletin informativ
al Comitetului European al Regiunilor
 
Mai 2017          

 
  Focus
 
Construirea unor alianțe politice pentru a restabili relația dintre cetățeni și UE 
Cele două instituții ale Uniunii care au o legătură directă cu cetățenii, și anume Comitetul European al Regiunilor (CoR) și Parlamentul European, și-au unit astăzi forțele pentru a recâștiga încrederea cetățenilor în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din 2019.
   
 
  CoR la lucru
 
Cronica sesiunii plenare din 11 și 12 mai 2017 
Trecutul, prezentul și viitorul Uniunii Europene și politica ei de coeziune au fost principalele teme de dezbatere ale sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor (CoR), care a avut loc la 11 și 12 mai.
 
 
 
Liderii locali din UE doresc ca în centrul preocupărilor privind viitorul Europei să se găsească o politică de coeziune flexibilă, ambițioasă și mai rapidă 
Prin intermediul politicii de coeziune, UE va investi 454 de miliarde EUR între 2014 și 2020 pentru reducerea disparităților și sprijinirea creșterii durabile în toate regiunile sale, în parteneriat cu actorii de la nivel național și local.
 
 
 
Comitetul European al Regiunilor cere includerea unei clauze de insularitate în politicile de coeziune ale UE pentru perioada de după 2020 
Cele 362 de insule din UE se confruntă cu dificultăți structurale permanente, care le sunt specifice și care implică costuri suplimentare pentru întreprinderile lor, costuri care grevează asupra propriilor perspective de dezvoltare.
 
 
 
Promovarea sănătății în orașe spre a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor UE 
În următoarele decenii, 70% din populația lumii va locui în zone urbane. Fenomenul urbanizării va face ca rolul jucat de orașe să fie mai mare și mai substanțial.
 
 
 
Descoperiți partenerii Săptămânii europene a regiunilor și orașelor 2017
În acest an, Comitetul European al Regiunilor și DG Politică Regională și Urbană își reunesc forțele cu alte 13 direcții generale ale Comisiei Europene și cu 170 de regiuni și orașe grupate în 28 de parteneriate regionale în scopul alcătuirii un program interesant pentru cea de-a 15˗a ediție a Săptămânii europene a regiunilor și orașelor.
 
 
 
 
Ştiri locale
 
Promovarea proiectelor de investiṭii în regiunea Nord-Vest 
Fundaţia Centrul pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Maramureş (CDIMM), iniţiatorul proiectului „ InvestNV – Oportunități europene pentru Regiunea de Nord-Vest” ṣi structură gazdă a Centrului „Europe Direct” Maramureș, în cooperare cu Consiliul Judeţean Maramureş, organizează începând cu luna mai a.c.
 
 
 
Mândri de regiunea lor! 
Cu prilejul Zilei Europei, la 6 mai a.c., în incinta Comitetului Regiunilor – Adunarea europeană a aleṣilor locali ṣi regionali - echipa Consiliului judeṭean Harghita a organizat un stand de prezentare ṣi promovare a valorilor, tradiṭiilor ṣi ofertelor turistice ṣi culturale ale regiunii.
 
 
 
Platforma Carpatică pentru Turism Durabil - Centrul România 
La 10 mai 2017, a fost inaugurat Centrul Național PCTD (Platforma Carpatică pentru Turism Durabil) al Convenţiei Carpatice, care se adaugă celor existente deja în plan regional, în Ucraina şi Polonia.
 
 
 
 
Agenda
 
Evenimentele din luna iunie
01-02/06 A 14-a ședință a Comisiei NAT, Palma de Mallorca, Spania
06/06 Comisia ENVE: Conferința de lansare a Planului de acțiune privind o mai bună punere în aplicare a directivelor privind natura, Bruxelles, Belgia
07/06 Dezbatere privind pescuitul durabil în Marea Neagră, Bruxelles, Belgia
08/06, A 14-a ședință a Comisiei SEDEC, Bruxelles, Belgia
20/06 Conferință cu ocazia Zilei Energiei, Bruxelles, Belgia
22/06 A 14-a ședință a Comisiei ECON, Bruxelles, Belgia
28/06, A 14-a ședință a Comisiei COTER, Bruxelles, Belgia
#Eulocal: „Reflecții asupra Europei” evenimente locale în iunie
 
 
Comitetul European al Regiunilor în presă! 
Pentru a transmite un articol despre CoR pe care l-aţi citit, scrieţi-ne pe adresa PresseCdR@cor.europa.eu!
Europe in my Region

Despre UNCJR

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este o organizaţie neguvernamentală care reuneşte pe baza liberului consimţământ, Consiliile Judeţene din România, ca autoritati ale administratiei publice locale.Citeste mai multe