NOUTATI

Buletin informativ al Comitetului European al Regiunilor - Martie 2016

 
Buletin informativ
al Comitetul European al Regiunilor
Buletin informativ al Comitetului European al Regiunilor - Martie 2016  
    
    
 
 
 
 
 
 
  Ştiri
Declarația dlui Markku Markkula, președintele Comitetului European al Regiunilor, cu privire la atacurile de la Bruxelles
Teroriștii au adăugat Bruxelles-ul pe lista orașelor europene care au devenit ținta atacurilor din ultimii ani. În numele tuturor orașelor și regiunilor din Uniunea Europeană, le transmitem familiilor victimelor și celor care au avut de suferit de pe urma acestei tragedii întreaga noastră compasiune și solidaritate.
 
  CoR la lucru
  Nu pierdeți cea de-a 7-a ediție a EuroPCom: 20 și 21 octombrie 2016
Cea de-a 7-a ediție a EuroPCom, Conferința europeană privind comunicarea publică, va avea loc joi, 20, și vineri, 21 octombrie 2016. La acest eveniment sunt așteptați să participe peste 700 de profesioniști europeni din domeniul comunicării.
  Dl președinte Markkula: „Proiectul laser în valoare de 300 de milioane EUR arată modul în care fondurile UE și parteneriatul pot încuraja dezvoltarea regională.”
Președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), dl Markku Markkula, a salutat un proiect în valoare de 300 de milioane EUR finanțat de UE în România, susținând că acesta demonstrează modul în care investițiile UE și colaborarea în parteneriat pot stimula inovarea și dezvoltarea regională.
  Totul despre Comisia ENVE
Printre subiectele pe care le abordează în acest an Comisia pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) a CoR se află și rolul consumatorilor pe piața energiei, punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, noile directive privind deșeurile și economia circulară, revizuirea ETS după 2020 și mecanismele de punere în aplicare efectivă a legislației UE în materie de mediu în Europa. Comisia ENVE s-a reunit la 24 februarie, la Bruxelles. Iată în cele ce urmează un rezumat al deciziilor luate.
  Comunități de afaceri din Georgia, Kazahstan și Muntenegru sunt răsplătite pentru crearea de parteneriate locale
Impactul de transformare pe care-l au parteneriatele care promovează creșterea economică și coeziunea socială a constituit punctul de interes al unei conferințe organizate de Fundația Europeană de Formare (ETF) și găzduite de Comitetul European al Regiunilor la Bruxelles, la 9 și 10 martie.
  „Imaginează-ți Europa fără frontiere”: Concurs de fotografie organizat de Grupul PSE al Comitetului Regiunilor
Ce sunt frontierele? Cum ne afectează viața? Ce le face „reale” sau „imaginare”? Cum se schimbă? Ce înseamnă acest lucru pentru noi, ca persoane și ca cetățeni ai unui oraș, ai unei regiuni, ai unei țări sau ai Uniunii Europene?
 
  EU Urban Agenda
  Forumul CoR privind Agenda urbană a UE, de la Amsterdam
Luni, 30 mai 2016, Comitetul European al Regiunilor organizează un forum privind Agenda urbană a UE, la Amsterdam, în clădirea Westergasfabriek. Evenimentul va fi organizat în colaborare cu Asociația orașelor olandeze, Asociația provinciilor din Țările de Jos, Primăria Amsterdam și provincia Olanda de Nord.
  Noua agendă urbană a ONU: președintele Markkula cere obiective obligatorii
În cadrul conferinței „Habitat European”, organizată la Praga de Ministerul pentru dezvoltare regională al Republicii Cehe, președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), dl Markku Markkula, a solicitat ca noua agendă urbană a ONU să fie „un veritabil acord, în care toți actorii implicați să se angajeze la îndeplinirea unor obiective obligatorii”.
  Agenda urbană a UE: este momentul să trecem de la vorbe la fapte, pentru a aduce Europa mai aproape de cetățeni, afirmă liderii locali și regionali
Dna raportor Dunger-Löper: „Pentru ca orașele să devină mai inteligente, mai verzi și mai favorabile incluziunii, avem nevoie de politici UE adaptate la situația orașelor, iar Comisia trebuie să-și asume un rol de coordonare mai puternic.”
 
  Ştiri locale
  Comisarul european Corina Crețu sprijină Regiunea Nord-Est în proiectele sale de dezvoltare
Comisia Europeană a inclus Regiunea Nord-Est în proiectul pilot "Regiuni mai puțin dezvoltate", care se adresează, pentru început, regiunilor Nord-Est și Nord-Vest. Prin acest proiect, Comisia Europeană și autoritățile române își propun maximizarea impactului investițiilor europene în aceste regiuni, în funcție de prioritățile și necesitățile acestora și în beneficiul direct al cetățenilor lor.
  Prima centrală pe biomasă din România inaugurată în judeṭul Bihor
Prima centrală pe biomasă din ţară a fost inaugurată în februarie a.c la Săcuieni, în județul Bihor. Finanţat cu fonduri europene (FEDR - Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice), proiectul de aproape 24 milioane lei, din care peste 17 milioane finanţare nerambrusabilă, va aduce administrațiilor locale din Săcueni şi Diosig – asociate cu Consiliul Judeţean Bihor în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (Ecoland) – independența energetică.
  „SOCEC.NET – rețeaua economiei sociale”
Consiliul Județean Ilfov, în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași, Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă, Asociația „Laboratorul de Solidaritate” București și Asociația „Viitorul lor Depinde de Tine”, a finalizat proiectul „SOCEC.NET – rețeaua economiei sociale”.
  “Antreprenoriatul – şansa unui viitor mai bun pentru tineri”
Consiliul Județean Ilfov, în parteneriat cu Asociația Travel Focus și Asociația Excelsior, a finalizat cu succes la finalul anului trecut proiectul “Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri”. Inițiativa face parte dintr-o strategie mai amplă a consiliului județean, strategie care își propune să redefinească relația dintre mediul public și mediul privat la nivel local.
  Cooperare descentralizată între Consiliul Judeṭean Argeṣ ṣi Regiunea Highland din Scoția
În perioada 12-16 februarie a.c., președintele Consiliului Județean Argeș, dl Florin Tecău, a condus o delegație care a efectuat o vizită de lucru în Regiunea Highland din Scoția. Pe parcursul vizitei, delegația argeșeană a fost însoțită de dl Drew Hendry, deputat în Parlamentul Marii Britanii și de dl Ken Gowans, consilierul pentru cultură din Inverness.
  SIMPLA – Planificare Durabilă Integrată Multisectorial
Agenția Locală a Energiei Alba (ALEA) împreună cu Consiliul Județean Alba au lansat recent în România proiectul european „SIMPLA – Planificare Durabilă Integrată Multisectorial”, inițiativă cofinanțată prin programul „Orizont 2020”, prin care se are în vedere dezvoltarea capacităților autorităților publice locale din România în realizarea și implementarea unor planuri multisectoriale de dezvoltare durabilă integrate multisectorial, dar și facilitarea accesului la finanțările europene necesare implementării acestor planuri.
 
  Agenda
 
6-7 aprilie A 2-a reuniune a Forumului european privind migrația, Bruxelles 7-8 aprilie A 117-a sesiune plenară a CoR, Bruxelles 12 aprilie Dejun cu dezbatere pe tema promovării produselor agricole din UE, Bruxelles 19 aprilie Pentru o agendă rurală în perioada de programare post-2020, Bruxelles 20 aprilie Al 26-lea Congres al localităților și regiunilor europene, Nicosia
al Comitetul European al Regiunilor în presă!
Pentru a transmite un articol despre CoR pe care l-aţi citit, scrieţi-ne pe adresa PresseCdR@cor.europa.eu!
Europe in my Region
Homepage CoR Homepage UE Actiuni la nivel local Contact Abonare
 
 

Despre UNCJR

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este o organizaţie neguvernamentală care reuneşte pe baza liberului consimţământ, Consiliile Judeţene din România, ca autoritati ale administratiei publice locale.Citeste mai multe