NOUTATI

Buletin informativ al Comitetului European al Regiunilor - Mai 2016

 
Buletin informativ
al Comitetului European al Regiunilor
 
Mai 2016 - Urmăreşte-ne pe   bird.gif Facebook.png 
         
 
Focus
Ziua Europei: „Europa de mâine se construiește împreună cu cetățenii”
Rolul vital al cetățenilor și importanța implicării lor în construirea unei „Europe mai bune” este mesajul principal pe care liderii locali din UE l-au transmis la 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Dl Markku Markkula, președintele Comitetului European al Regiunilor, a subliniat faptul că proiectul european a adus și va mai aduce atât de multe beneficii cetățenilor, încât el trebuie apărat chiar și în perioade zbuciumate, când se poate cădea ușor pradă populismului. Președintele Markkula petrece Ziua Europei la Innsbruck, în Austria, întâlnindu-se cu studenți, cetățeni și factori de decizie și familiarizându-se cu o serie de proiecte.
 
CoR la lucru
Dezvoltarea rurală este esențială pentru crearea de locuri de muncă și creșterea economică
Potențialul zonelor rurale de a stimula inovarea și coeziunea socială și economică în Europa a reprezentat punctul central al unei conferințe organizate de Comisia pentru resurse naturale (NAT) a Comitetului European al Regiunilor (CoR). Conferința a făcut parte dintr-o serie de evenimente organizate de CoR la Innsbruck, Austria, , cu ocazia Zilei Europei.
Un impuls pentru cooperarea euromediteraneeană
La 3 mai, în Murcia, a avut loc Adunarea autorităților locale și regionale din zona euromediteraneeană (ARLEM). Dl Pedro Antonio Sánchez, președintele regiunii Murcia (ES − PPE), a salutat participarea președintelui CoR, dl Markku Markkula, a dlui Hani Abdelmasih Al-Hayek, copreședinte al ARLEM și a dlui Fathallah Sijilmassi, secretar general al Uniunii pentru Mediterana.
Nou curs online deschis și în masă
Comitetul European al Regiunilor (CoR) elaborează în prezent un nou curs online deschis și în masă (Massive Open Online Courses, MOOC) privind finanțarea din fondurile UE, care va fi lansat în noiembrie 2016.
Inițierea anchetei cu privire la obstacolele din calea investițiilor de la nivel local și regional
Comitetul European al Regiunilor invită autoritățile locale și regionale să își exprime opiniile asupra factorilor care frânează investițiile la nivel local și regional.
 
Ştiri locale
"La mulţi ani, Europa!"
La 9 mai a.c., s-au împlinit 10 ani de când instituţiile publice, organizaţiile societăţii civile şi comunităţile locale din România celebrează, ca parte integrantă a proiectului comunitar, fondarea Uniunii Europene.
Reabilitarea, modernizarea și echiparea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Urgențe “Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iași
La 22 aprilie a.c., Consiliul Județean Iași a organizat conferința finală a proiectului care a urmărit transformarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași într-o unitate medicală modernă, ce oferă întreaga gamă de servicii necesare asigurării unui act medical de calitate pacienților săi.
Staţia de sortare a deşeurilor menajere din judeţul Mehedinţi
Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, dl Aladin Georgescu, a declarat la mijlocul lunii aprilie a.c. că probele de intrare în exploatare a staţiei de sortare a deşeurilor din judeţul Mehedinti, amplasată în comuna Malovăţ, au fost finalizate. “Noua investiţie va permite, a precizat dl Georgescu, colectarea deşeurilor menajere din întreg judeţul în patru staţii de transfer situate în oraşele Orşova, Strehaia, Baia de Aramă şi Vînju Mare. De aici, acestea vor fi transportate la depozitul ecologic al municipiului Drobeta Turnu Severin, unde vor fi supuse unei noi sortări pentru valorificare şi reciclare.”
Centrul de management integrat al deșeurilor în județul Harghita
Proiectul «Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Harghita», implementat de Consiliul Județean Harghita și cofinanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, a ajuns la final, în perioada următoare urmând să se stabilească furnizorii sistemului, respectiv administratorii depozitului, ai staţiilor de transfer şi firmele care vor colecta deşeurile.
Restaurarea Complexului Monahal Coşula
La mijlocul lunii aprilie a.c., Consiliul Județean Botoşani a anunțat printr-o conferință de presă finalizarea proiectului ”Reabilitarea şi valorificarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Complexul Monahal Coşula, Judeţul Botoşani”, inițiativă demarată în februarie 2014 şi cofinanțată prin Programul Operațional Regional 2007-2013, axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului.
Reabilitarea şi conservarea monumentului paleocreştin de la Niculiţel
Bazilica paleocreştină din comuna Niculiţel, judeţul Tulcea, şi-a redeschis oficial porțile la începutul lunii mai a.c., ca urmare a finalizării proiectului european „Reabilitare și modernizare imobil – conservare monument paleocreștin Niculițel, județul Tulcea”.
Comitetul European al Regiunilor în presă!
Pentru a transmite un articol despre CoR pe care l-aţi citit, scrieţi-ne pe adresa PresseCdR@cor.europa.eu!
Europe in my Region
 
 
          

Despre UNCJR

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este o organizaţie neguvernamentală care reuneşte pe baza liberului consimţământ, Consiliile Judeţene din România, ca autoritati ale administratiei publice locale.Citeste mai multe