NOUTATI

Buletin informativ al Comitetului European al Regiunilor - Iulie 2016

    
 
Focus
 
Urmăriți o selecție video de la cel de Al 7-lea Summit European al Regiunilor și Orașelor de la Bratislava
Acest eveniment emblematic a reunit peste 700 de participanți, găzduind lideri UE, experți și reprezentanți ai sectorului public și, deopotrivă, ai sectorului privat. Împreună, ei au dezbătut posibilitățile de a consolida, prin intermediul investițiilor, legăturile dintre cetățeni, locuri, idei și resurse în Europa.
 
   
  Referendumul din Regatul Unit arată că UE trebuie să depună mai multe eforturi pentru a recâștiga încrederea cetățenilor
Deciziile privind retragerea unui stat membru din Uniunea Europeană nu ar trebui luate în pripă. Este nevoie de timp pentru a le pune în practică, dacă Europa dorește să evite incertitudinea juridică și alte dezamăgiri, declară Comitetul European al Regiunilor (CoR) printr-o declarație a Biroului său, publicată azi.
     
 
  CoR la lucru
  Migrație: O delegație a liderilor locali din UE vizitează hotspotul din Chios și face apel la mai multă solidaritate
La 20 și 21 iulie, o delegație a Comitetului European al Regiunilor a vizitat punctul de acces destinat refugiaților din Chios, unul dintre cele cinci hotspoturi de pe teritoriul Greciei create de UE în cadrul politicii privind migrația. Potrivit unui raport publicat astăzi de Organizaţia Internaţională pentru Migrație (OIM), se estimează că în 2016 au intrat în Europa pe mare peste 240 000 de refugiați. Majoritatea acestora debarcă în Italia și Grecia.
     
  Un nou început pentru Europa : Regiunile și orașele lansează un plan de investiții pentru o UE ai cărei cetățeni se află în centrul atenției
UE trebuie să rezolve problema scăderii alarmante a investițiilor publice pentru a combate creșterea disparităților regionale, a sprijini creșterea durabilă și a restabili încrederea în rândul cetățenilor, au afirmat astăzi oameni politici din toată Europa, în cadrul Summitului regiunilor și orașelor, organizat pe parcursul a două zile la Bratislava.
     
  Președintele Markkula și vicepreședintele Katainen își iau angajamentul de a stimula participarea regiunilor și orașelor în cadrul Planului de investiții pentru Europa
Comitetul European al Regiunilor (CoR), Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții anunță planuri comune pentru a mobiliza regiunile și orașele ca agregatori de proiecte strategice, care să fie sprijinite de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) prin intermediul platformelor de investiții de la nivel local.
     
  Criza din sectorul produselor lactate: este indispensabilă limitarea temporară a producţiei
Reglementarea volumului producției de lapte ar avea efecte pozitive și rapide asupra veniturilor tuturor producătorilor, potrivit unui studiu prezentat ieri aleșilor locali şi regionali întruniți în cadrul Comisiei pentru resurse naturale (NAT) a Comitetului European al Regiunilor (CoR). Pe baza acestui studiu, care confirmă avertizările făcute de CoR încă din aprilie 2015, Comitetul solicită miniștrilor europeni ai agriculturii, care se întrunesc azi și mâine la Luxemburg, să ia măsuri urgente pentru revigorarea pieții.
     
  De la Paris la Marrakech: punerea în aplicare a acordului global privind clima
La 29 iunie, Comitetul European al Regiunilor a găzduit o dezbatere la nivel înalt cu privire la modul de punere în aplicare a Acordului de la Paris. Provocarea constă în a transforma angajamentele asumate în domeniul climei în proiecte eligibile pentru finanțare. 100 de miliarde EUR se află în prezent la dispoziția autorităților locale și regionale, sub formă de împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții, pentru combaterea schimbărilor climatice.
     
  Orașele și regiunile europene configurează peisajul energetic al UE
Comisia pentru mediu, schimbări climatice și energie din cadrul Comitetului European al Regiunilor s-a întrunit la Bruxelles pentru a discuta despre uniunea energetică în curs de constituire, despre revizuirile legislative în materie de eficiență energetică și energie din surse regenerabile, despre noul pachet privind economia circulară și despre punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Orașele și regiunile europene configurează politicile europene privind energia și schimbările climatice, în vreme ce în Europa are loc o revizuire majoră a peisajului energetic.
     
  Liderii locali și regionali solicită adoptarea unor dispoziţii speciale pentru a sprijini pescuitul costier la scară mică
„Pescuitul costier la scară mică este un factor economic important în oraşele şi regiunile maritime îndepărtate, cărora UE ar trebui să le acorde o atenție deosebită. UE trebuie să-i convingă cu precădere pe cetățenii din zonele rurale de avantajele pieţei interne”, a declarat dl Anthony Buchanan (UK-AE), prim−vicepreşedinte al Comisiei NAT.
     
  Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor: startul se apropie, nu uitați să vă înscrieți!
Descoperiți programul celei de-a 14-a Săptămâni europene a regiunilor și orașelor, denumită înainte „OPEN DAYS”, care, în perioada 10-13 octombrie 2016 vă propune, la Bruxelles, peste 130 de activități: ateliere, dezbateri, evenimente sociale și vizite în cadrul proiectelor.
     
  Pilonul european al drepturilor sociale nu are niciun viitor fără implicarea regiunilor, susțin raportorii CoR și PE
Creating a European pillar of social rights can make a major contribution to the approximation and coordination of social policies and rights in the Member States, according to the rapporteurs of the European Committee of the Regions (CoR) and the European Parliament (EP).
     
 
  Ştiri locale
  Se acceptă acum înscrieri la Premiul european pentru orașe accesibile!
Comisia Europeană lansează astăzi competiția pentru Access City Award 2017 - premiul european pentru orașele care sunt accesibile persoanelor cu dizabilități și persoanelor vârstnice. Orașele europene cu peste 50.000 de locuitori sunt invitate să își depună candidaturile până pe 8 septembrie 2016, ora 24:00 (ora Bruxelles-ului).
     
  Campanie de comunicare și informare pentru întreprinzători inițiată de Consiliul Județean Harghita în vederea atragerii de fonduri europene și participării la achizițiile publice
Antreprenorii din județul Harghita au beneficiat la sfârșitul lunii mai și în luna iunie a.c. de două inițiative cu un potențial evident de succes puse în practică de către consiliul județean, prin Agenția de Dezvoltare Județeană, respectiv lansarea unui portal web privind publicarea achizițiilor publice prin cumpărări directe și organizarea unor mese rotunde de informare despre fondurile europene disponibile IMM-urilor.
     
  Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Hunedoara
Consiliul Judeţean Hunedoara, alături de unităţile administrativ-teritoriale partenere în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Hunedoara"*, a finalizat proiectul de management integrat al deşeurilor din judeţ, urmând ca de anul viitor gunoiul colectat în toate localităţile să fie depozitat într-o groapă ecologică, în paralel cu reciclarea materialelor principale: hârtie, plastic şi metal.
     
  Proiectul "Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” a ajuns la final
Consiliul Judeţean Maramureş a finalizat în luna iunie a.c. unul dintre cele mai frumoase proiecte culturale din portofoliul său – "Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”.
     
  O nouă strategie de dezvoltare pregătită de „Grupul Local pentru Pescărie Durabilă Delta Dunării”
Grupul Local pentru Pescărie Durabilă (FLAG - "Fisheries Local Action Group") „Delta Dunării” a semnat recent un contract de finanţare nerambursabilă în valoare de 88.900 lei cu Ministerul Agriculturii în vederea elaborării unei strategii de dezvoltare pentru 24 de comunităţi din judeţ.
     
  Cooperarea transfrontalieră româno-bulgară în prim-planul activităţilor Consiliului Judeţean Giurgiu
Importanţa continuării relaţiilor transfrontaliere, prin atragerea de fonduri europene şi realizarea de investiţii comune, a fost principalul obiectiv al întâlnirii bilaterale desfăşurate la începutul lunii iulie a.c. la Giurgiu, între Consiliul judeţean Giurgiu şi o delegaţie bulgară condusă de prefectul Districtului Ruse. Cooperarea dintre Giurgiu şi Ruse a demarat cu mulţi ani în urmă şi s-a intensificat după aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană.
     
  “Şcoala mea se adaptează”
Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu a organizat în luna iunie a.c., cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului, premierea şcolilor participante la concursul “Şcoala mea se adaptează”. 9 şcoli participante din municipiile Sibiu, Braşov şi Tg. Mureş au amenajat/reabilitat o parte din spaţiile verzi din incintă, prin plantarea de arbori, arbuşti şi alte plante autohtone, în acest scop beneficiind de o sumă de maxim 500 lei, acordată din bugetul proiectului ”Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă”.
     
 
  Agenda
 

Ședințele comisiilor:
19 septembrie
a 10-a ședință a Comisiei SEDECBruxelles

22 și 23 septembrie
a 10-a ședință a Comisiei CIVEXOviedo , Spania

27 septembrie
a 10-a ședință a Comisiei NATBruxelles

28 septembrie
a 10-a ședință a Comisiei ECONBruxelles

29 septembrie
a 10-a ședință a Comisiei COTERBruxelles

Alte evenimente: 13 septembrie
Seminar CoR/CE pe tema „Noua revizuire a punerii în aplicare a legislației privind protecția mediului: ce este prevăzut pentru regiuni și orașe?”, Bruxelles – Click aici pentru a vă înregistra

20 septembrie
Reuniune multipartită privind guvernarea electronică, organizată în cooperare cu DG CNECT, pentru promovarea platformei de implicare a părților interesate în materie de guvernare electronică pentru actorii de la nivel local și regionalBruxelles

Alăturați-vă colegilor dvs. pentru a discuta pe marginea provocărilor majore, atât din comunicarea UE, cât și din cea publică! Consultați programul preliminar al conferinței EuroPCom și înscrieți-vă înainte de 30 septembrie.

 

 
 

Despre UNCJR

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este o organizaţie neguvernamentală care reuneşte pe baza liberului consimţământ, Consiliile Judeţene din România, ca autoritati ale administratiei publice locale.Citeste mai multe