NOUTATI

Buletin informativ al Comitetului European al Regiunilor - Ianuarie 2017

 
Buletin informativ
al Comitetului European al Regiunilor
 
Ianuarie   2017  - Urmăreşte-ne pe         

 
  Focus
  CoR este solidar cu Președinția malteză a UE în efortul de a restabili încrederea în Europa 
Guvernul maltez a desemnat migrația, piața unică, securitatea frontierelor Europei și politica maritimă drept priorități pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene care a demarat la 1 ianuarie. Toate acestea sunt probleme care au o importanță semnificativă pentru autoritățile locale și regionale, au subliniat, cu ocazia unei reuniuni bilaterale, dl Markku Markkula, președintele Comitetului European al Regiunilor, și dr. Joseph Muscat, prim-ministrul Maltei.
      
  Președintele Comitetului European al Regiunilor, dl Markku Markkula, îl felicită pe dl Antonio Tajani pentru alegerea sa în funcția de Președinte al Parlamentului European 
În numele Comitetului European al Regiunilor, salut călduros alegerea dlui Tajani în calitate de Președinte al Parlamentului European. Domnia sa poate conta pe sprijinul nostru pentru a institui o conducere puternică a tuturor celor care doresc să-şi unească forţele politice proeuropene.
      
 
  CoR la lucru
  Investind în Europa: formarea unei coaliții de orașe și regiuni inteligente — seminar la nivel înalt cu dl Jeremy Rifkin 
La 7 februarie , Comitetul European al Regiunilor și Comisia Europeană vor găzdui împreună, la Bruxelles, un seminar la nivel înalt, intitulat „Investind în Europa: formarea unei coaliții de orașe și regiuni inteligente – către o a treia revoluție industrială”.
      
  Săptămâna europeană a regiunilor și a orașelor 2017 - E timpul să ne mobilizăm 
Dl Marc Lemaître, directorul general al Direcției Generale Politică Regională și Urbană a Comisiei Europene, și dl Jiří Burianek, secretarul general al Comitetului European al Regiunilor, au început oficial pregătirile pentru cea de-a 15-a ediție a Săptămânii europene a regiunilor și orașelor.
      
  Modalități de integrare a imigranților în orașele și regiunile UE 
Uniunea Europeană trebuie să se dedice mai mult sarcinii sale de integrare a imigranților și să sprijinire activitățile desfășurate în acest sens de orașele și regiunile europene, a afirmat un înalt funcționar al Comisiei Europene în fața liderilor locali și regionali care s-au întrunit în cadrul reuniunii organizate de Comitetul European al Regiunilor cu scopul de a aduce laolaltă experiențele locale în materie de integrare a nou-sosiților în UE.
      
  Migrația este subiectul principal pe ordinea de zi a reuniunii Adunării autorităților locale și regionale din zona euromediteraneeană 
Migrația va reprezenta principalul subiect de dezbatere al liderilor regionali și locali din UE, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Balcani cu ocazia reuniunii anuale a Adunării autorităților locale și regionale din zona euromediteraneeană (ARLEM), care se va desfășura la Malta, la 22 și 23 februarie.
      
  Cu 130 de miliarde de EUR sub formă de investiții de calitate, politica de coeziune este indispensabilă pentru toate regiunile UE 
Președintele Markkula: „După încheierea lucrărilor ample de pregătire, regiunile și orașele UE pot trece la viteza de croazieră în efectuarea investițiilor. Peste 500 de planuri adaptate la nevoile constatate pe teren oferă un întreg evantai de posibilități reale pentru cetățeni și IMM-uri.”
      
 
  Ştiri locale
  CRESC in Vrancea 
Consiliul Judeţean Vrancea, în calitate de promotor de proiect, a finalizat implementarea proiectului „CRESC în Vrancea! – Copiii remigraţi în Vrancea - educaţi, sprijiniţi, consiliaţi!” depus în cadrul programului „Sinergii pentru viitor - Copii în situaţii de risc”, lansat de Fondul Român de Dezvoltare Socială în calitate de Operator de Program al RO 10 ,,Copii şi tineri aflaţi în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi promovarea incluziunii sociale’’.
      
  Produs de Cluj ajunge pentru a treia oara la Berlin 
Asociaţia „Produs de Cluj”, entitate aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, a participat în perioada 20-29 ianuarie 2017 la cea de-a 82-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale „Săptămâna Verde” (Die Internationale Grüne Woche sau I.G.W.).
      
  Antreprenoriatul, o ṣansă pentru tinerii din Europa 
La mijlocul lunii noiembrie a.c., preṣedintele preşedintele consiliului Consiliului judeṭean Judeṭean Harghita, dl Borboly Csaba, a participat, reprezentându-l pe preṣedintele preşedintele Comitetului European al Regiunilor, la evenimentul reṭelei reţelei europene ELISAN ṣi şi al Uniunii Regionale a Municipalităților din Attica (PEDA) „European Conference on Youth Self-Employment”.
      
  Consiliul Judeṭean Sălaj implicat într-un proiect european pentru furnizarea de servicii de asistență socială în condiții complexe 
INNOVCare (Abordare inovatoare centrată pe pacient pentru furnizarea de servicii de asistență socială în condiții complexe) este un proiect european care abordează provocările sociale cu care se confruntă pacienții cu boli rare și lacunele constatate în coordonarea dintre serviciile medicale, sociale și de sprijin în statele membre ale Uniunii Europene.
      
  Restaurarea monumentului istoric Mănăstirea Comana din judeṭul Giurgiu 
Mănăstirea Comana din judeṭul Giurgiu, monument istoric atestat pentru prima dată în timpul domniei lui Vlad Ṭepeṣ, a beneficiat pe parcursul a mai bine de 5 ani de fonduri europene care au permis efectuarea lucrărilor de reabilitare ṣi modernizare în vederea valorificării potenṭialului turistic ṣi cultural al zonei.
      
  Apelul la bune practici lansat de URBACT: promovați-vă orașul pe o platformă europeană 
URBACT este convins că orașul dumneavoastră a elaborat soluții funcționale. Acestea reprezintă practici care abordează provocările complexe din lumea noastră urbană, experiențe cu rezultate testate și validate, care merită împărtășite, astfel încât să poată beneficia de ele cât mai multe orașe. În acest scop, pe 5 decembrie, URBACT a lansat un apel la bune practici.
      
 
  Agenda
 
01/02 A 12-a ședință a Comisiei ENVE , Bruxelles, Belgia 02/02 A 12-a ședință a Comisiei NAT , Bruxelles, Belgia 02/02 Reflecții asupra Europei, eveniment #EUlocal , La Valetta, Malta 03/02 Gestionarea crizelor transfrontaliere și a dezastrelor naturale , Bruxelles, Belgia 04/02 Reflecții asupra Europei, eveniment #EUlocal , Jasionka, Polonia 07/02 Conferința „Investind în Europa”: formarea unei coaliții de orașe și regiuni inteligente , Bruxelles, Belgia 07/02 YO!Fest 2017, a 25-a aniversare a semnării Tratatului de la Maastricht , Maastricht, Țările de Jos 08/-09/02 A 121-a sesiune plenară a CoR , Bruxelles, Belgia 09/02 Dezbatere de grup pe tema factorilor de decizie politică în UE , Bruxelles, Belgia 10/02 Provocări pentru orașele atlantice în contextul Brexit-ului , La Coruña, Spania 22/-23/02 A 8-a sesiune plenară a ARLEM , Bruxelles, Belgia 28/02 Conferință pe tema rolului autorităților locale și regionale în prevenirea corupției și în promovarea bunei guvernanțe, Bruxelles, Belgia
 
Comitetul European al Regiunilor în presă! 
Pentru a transmite un articol despre CoR pe care l-aţi citit, scrieţi-ne pe adresa PresseCdR@cor.europa.eu!
Europe in my Region

Despre UNCJR

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este o organizaţie neguvernamentală care reuneşte pe baza liberului consimţământ, Consiliile Judeţene din România, ca autoritati ale administratiei publice locale.Citeste mai multe