NOUTATI

Buletin informativ al Comitetului European al Regiunilor - Aprilie 2016

  Buletin informativ al Comitetului European al Regiunilor
 
 
 
  Focus
 
 
Viața merge mai departe la Bruxelles
Atacurile teroriste care au avut loc pe data de 22 martie la Bruxelles erau prezente în mintea tuturor atunci când Comitetul Regiunilor s-a reunit pentru sesiunea plenară, la doar două săptămâni după tragicele evenimente.
 
Investiții și conectare. Al 7-lea Summit european al regiunilor și orașelor în deschiderea Președinției slovace a UE
Cel de-al 7-lea Summit european al regiunilor și orașelor a fost lansat oficial astăzi de Comitetul European al Regiunilor, orașul Bratislava și regiunea Bratislava. Sub titlul "Investiții și conectare”, summitul se va desfășura la Bratislava, la 8 și 9 iulie, la doar o săptămână după ce Slovacia preia, pentru prima dată, președinția rotativă a Consiliului UE timp de șase luni.
 
 
CoR la lucru
 
 
Raportul celor cinci președinți: în lipsa unei dimensiuni regionale, reforma uniunii economice și monetare nu poate fi încheiată cu succes
Disparitățile sociale, economice și teritoriale pot fi reduse doar printr-o dimensiune regională și o politică de coeziune orientată către rezultate. Acesta este mesajul central al avizului elaborat de Paul Lindquist pe marginea Raportului celor cinci președinți și adoptat de membrii Comitetului European al Regiunilor în sesiunea plenară din 7 aprilie, la Bruxelles.
 
 
Băncile regionale de promovare pot contribui la succesul planului de investiții al UE, în valoare de 315 miliarde EUR
Punerea în aplicare a Planului de investiții pentru Europa va trebui să ia în considerare rolul băncilor de promovare de la nivel regional. Iată ce se afirmă într-un aviz elaborat de dl Adam Banaszak (PL-CRE) și adoptat în sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor. Comitetul consideră că autoritățile locale și regionale trebuie să aibă un cuvânt mai greu de spus în alegerea soluțiilor financiare și că evaluările ex-post ar trebui să se adapteze la proiectele concepute pe termen lung.
 
 
Sprijinul acordat IMM-urilor și platformele de investiții sunt esențiale în punerea în aplicare la nivel local a Fondului european pentru investiții strategice
Liderii locali și dl Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei, au trecut în revistă punerea în aplicare a FEIS și și-au reafirmat angajamentul de a transfera avantajele acestui fond către regiuni și orașe.
 
Un viitor mai bun pentru consumatorii de energie în Europa
Liderii locali i-au încurajat pe consumatori să ocupe o poziție de prim-plan în cadrul noii piețe a energiei din Europa. Facilitarea accesului la informații prin intermediul TIC, elaborarea unei facturi standard la energie în întreaga Europă, detaliată și ușor de înțeles, protejarea consumatorilor împotriva practicilor abuzive și introducerea de garanții privind prețurile se numără printre principalele propuneri adoptate astăzi la Bruxelles de adunarea UE a autorităților locale și regionale.
 
 
Comisarul Vella prezintă regiunilor UE potențialul pachetului privind economia circulară
Comisarul european pentru mediu, dl Karmenu Vella, a avut o intervenție ieri, la Bruxelles, în cadrul Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) a Comitetului European al Regiunilor. Subiectele abordate au fost noul plan de acțiune privind economia circulară și propunerile legislative revizuite privind deșeurile.
 
 
Ştiri locale
 
One-Stop-Shop, punct unic de informare și consiliere pentru accesarea fondurilor naționale și europene
În data de 12 aprilie 2016, Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România – ROREG a semnat protocolul de colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene dedicat înființării unui punct unic de informare și consiliere, în fiecare județ, cu privire la accesarea fondurilor naționale și europene. Protocolul a fost semnat de doamna Aura RĂDUCU, Ministrul Fondurilor Europene, și de doamna Luminița MIHAILOV, vicepreședintele ROREG.
 
 
Reabilitarea zonei urbane «Dealul Cetății Deva»
Redeschiderea Cetății Deva pentru vizitatori la începutul lunii aprilie a.c. a fost posibilă prin implicarea autorităților locale și județene în proiectul european "Reabilitarea zonei urbane «Dealul Cetății Deva» - monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva", inițiativă demarată în 2013 și cofinanțată prin FEDR, Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară "Dezvoltarea durabilă ṣi promovarea turismului".
 
 
Centralizarea și compactarea deșeurilor colectate în judeţul Cluj
Consiliul Județean Cluj a finalizat la sfârșitul lunii martie a.c. lucrările de construcție a celor trei stații de transfer prevăzute în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Cluj” (SMID) la Gherla, Huedin și Mihai Viteazu.
 
 
Conferința internațională „Intervenția timpurie la copilul cu dizabilități” la Bistrița
La mijlocul lunii martie a.c., fundația « Inocenți » a organizat la Bistrița conferința internațională „Intervenția timpurie la copilul cu dizabilități”, eveniment înscris în activităṭile de implementare ale proiectului „Program de intervenție timpurie pentru copilul cu dizabilități” finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
 
Veniți să descoperiți Europa sâmbătă, 28 mai: Ziua porților deschise la instituţiile europene 2016
Sâmbătă, 28 mai 2016, instituțiile europene își deschid porțile pentru public. Tema centrală a acestei zile ludice și familiale este Europa, pe care o vom explora în toată diversitatea sa!
 
 
Agenda
 
3 mai
A 17-a ședință a Biroului (extins) al Adunării autorităților locale și regionale din zona euromediteraneeană (ARLEM), Murcia
9-10 mai
A 8-a ședință și conferinţă a Comisiei NAT, Innsbruck
12 mai
Ședința Biroului CORLEAP, Bruxelles
28 mai
Ziua porților deschise la instituțiile europene, Bruxelles
30 mai
Forumul CoR privind Agenda urbană a UE, Amsterdam
30-31 mai
A 8-a ședință a Comisiei COTER, Bruxelles
Comitetul European al Regiunilor în presă!
Pentru a transmite un articol despre CoR pe care l-aţi citit, scrieţi-ne pe adresa PresseCdR@cor.europa.eu!
Europe in my Region
 
 
          

Despre UNCJR

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este o organizaţie neguvernamentală care reuneşte pe baza liberului consimţământ, Consiliile Judeţene din România, ca autoritati ale administratiei publice locale.Citeste mai multe